Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1982
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Kardoen.

Ommen, monument op de Joodse begraafplaats (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Ommen is een natuurstenen gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERINNERING AAN DE JOODSE
INWONERS VAN DE GEMEENTE
OMMEN GEDEPORTEERD EN OVERLEDEN
1940 - 1945.'

Hieronder zijn de namen van 32 joodse slachtoffers aangebracht.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Ommen is opgericht ter nagedachtenis aan 32 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de 32 joodse slachtoffers luiden:

Maurits Isedoor Bierman, Josephine Bierman-Zilverberg, David Cohen, Perlina Cohen-Hoogstraat, Benjamin van Gelder, Johanna van Gelder-Mogendorff, Maurits Salomon Godschalk, Salomon van der Hoek, Joseph van der Hoek, Salomon van der Hoek, Jacob van der Hoek, Geertje van der Hoek-Bierman, Hertog de Lange, Sara Zette de Lange-van der Hoek, Salomon Mozes de Lange, Roosje Henriette Sophie de Lange, Jetje Sophie de Lange, Gompel de Levie, Hartog de Levie, Jacob de Levie, Evalien de Levie, Johanna de Levie, Eva de Levie-van Gelder, Eva de Levie-Leman, Levie Louis Vomberg, Racheltje Vomberg-Vos, Manuel Mozes Vomberg en Mozes Hartog Abraham Vomberg.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

In 1941 woonden in de gemeente Ommen 56 joden. Slechts 24 van hen hebben de bezettingsjaren overleefd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1982.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat in Ommen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht