Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkplaat in de voormalige Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal (gemeente Hellendoorn) is uitgevoerd in hout. Aan de bovenzijde van de plaat is een bronzen vaandel met kroon aangebracht.

Teksten
De tekst op het vaandel luidt:

'1940 - 1945'.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TH.H. ALFERINK
T. BRAAKMAN
A. BROEKMATE
J. DENNEKAMP
T. ELBERS
G.H. EZEMAN
H. FRANKENHUIS
J. GOTTEMAKER
H. GIJSBERS
H. KAMPMAN
J.H. KLINK
G. LANGEKAMP
W. LAZOE
A.J. NIJMEIJER
H. PODT
A. POPPE
JA. PREUTER
J. PREUTER
JA. SCHOLING
A. SCHUTTEVAAR
A. SCHUURMAN
H. SLETTENHAAR
G.J. SLOOVER
H. STEGINK
E. VAN DE WERFHORST
†.'

Digitaal Joods Monument
Een joods oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkplaat in de voormalige Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal (gemeente Hellendoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan 26 personeelsleden die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de 26 slachtoffers luiden:

TH.H. Alferink, T. Braakman, A. Broekmate, J. Dennekamp, T. Elbers, G.H. Ezeman, H. Frankenhuis, J. Gottemaker, H. Gijsbers, H. Kampman, J.H. Klink, G. Langekamp, W. Lazoe, A.J. Nijmeijer, H. Podt, A. Poppe, Ja. Preuter, J. Preuter, Ja. Scholing, G. Schutten, A. Schuttevaar, A. Schuurman, H. Slettenhaar, G.J. Sloover, H. Stegink en E. van de Werfhorst.

Locatie
De gedenkplaat hangt in het voormalige gebouw van de Konijnklijke Stoomweverij, thans de weverij van het textielbedrijf Koninklijke Ten Cate Advanced Weaving, aan de R. van der Muelenweg in Nijverdal (gemeente Hellendoorn).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht