Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Hengelo, monument op de Joodse begraafplaats (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Hengelo is een natuurstenen gedenksteen met davidster, geplaatst op een bakstenen sokkel opgebouwd uit een drietal trapsgewijs geplaatste ronde schijven.

Tekst
Op de gedenksteen is een Hebreeuwse tekst aangebracht. De Nederlandse vertaling van deze tekst luidt:

'GELIEFDEN TIJDENS HUN LEVEN WORDEN IN HUN DOOD NIET GESCHEIDEN. 2 SAMUEL 1:23.'

De tekst hieronder luidt:

'1940
1945.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de joodse begraafplaats in Hengelo is opgericht ter nagedachtenis aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De gemeente Hengelo had in 1941 320 joodse inwoners. Ongeveer de helft van hen is tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven gekomen.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats aan de Dennenbosweg in Hengelo.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht