Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1970
Adopteer dit monument.

Goor, monument op de Joodse begraafplaats (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Goor (gemeente Hof van Twente) is een natuurstenen gedenksteen met marmeren plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'DIE GELIEFD EN BEMIND WAREN TIJDENS HUN
LEVEN ZIJN OOK IN DE DOOD NIET GESCHEIDEN
DE EEUWIGE HEEFT GEGEVEN, DE EEUWIGE HEEFT
GENOMEN, DE NAAM DES EEUWIGEN ZIJ GELOOFD.
TER BLIJVENDE NAGEDACHTENIS AAN ONZE
BROEDERS EN ZUSTERS DIE GEDURENDE DE 2DE
WERELDOORLOG DOOR DE DUITSE TERREUR UIT ONS
MIDDEN WERDEN WEGGERUKT.
EEUWIGE GEDENKE HEN TEN GOEDE.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat met dit gedenkteken herdacht wordt, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Goor (gemeente Hof van Twente) is opgericht ter nagedachtenis aan vijftien joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de vijftien joodse slachtoffers luiden: Isidor van Engel, Estella Josephina Kwitser-Levie, Abraham Polak, Heiman Polak, Johnnij Magnus Polak, Saartje Polak-de Beer, Hedwig Polak-Cohen, Esther Polak-de Levie, Israel Rosendaal, Leonard Rosendaal, Julia Rosendaal-Frankenhuis, Jette Rosendaal-van Wije, David Vecht, Machiel Wolff en Felicia Wolff-van Lier.

Het is niet zeker dat de lijst met namen van joodse slachtoffers compleet is, aangezien de gegevens uit 1941 ontbreken.

Oprichting
De totstandkoming van het gedenkteken was een initiatief van leden van de Joodse Gemeente Goor. Deze omvat ook joodse leden uit Markelo en Diepenheim.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1970.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats op de hoek van de Hengevelderstraat en de Molenstraat in Goor (gemeente Hof van Twente).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht