Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Ben Guntenaar
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Enschede, monument 'Stoomweverij Nijverheid' (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Stoomweverij Nijverheid' in Enschede is een natuurstenen gedenkplaat waarop in reliëf een vogel en een mensenfiguur zijn afgebeeld.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'1940 - 1945
IN MEMORIAM
G.H.A. BROEKHUIS
S. FRANKENHUIS
B.F. VAN GELDEREN
F.M. VAN GELDEREN
J.A.R. VAN GELDEREN
M.J. VAN GELDEREN
M.L. VAN GELDEREN
JAN VAN GOOR
N. HOEK
C.B. SANDERS'.

Wijziging
De locatie van het gedenkteken, de vroegere woning van L.P. van Gelderen, directeur van de Stoomweverij Nijverheid, is inmiddels een onderdeel van het politiebureau aan de Nijverheidstraat in Enschede.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Stoomweverij Nijverheid' in Enschede is opgericht ter nagedachtenis aan tien personeelsleden van het familiebedrijf Van Gelderen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de tien oorlogsslachtoffers luiden:

G.H.A. Broekhuis, Simon Frankenhuis, Bernard Frederik van Gelderen, Dr. Frederik Marinus van Gelderen, John Adolph Robert van Gelderen, Markus Joseph van Gelderen, Matthieu Leonard van Gelderen jr., Abraham Nathan van Goor, Nico Hoek en Comprecht Bernard Sanders.

Comprecht Gerhard Sanders, ook wel bekend als 'Gerard Sanders', was secretaris van de Joodse raad en zette zich in voor de 'onderduik' van zijn joodse stadsgenoten.

Onthulling
Het monument is onthuld omstreeks 1947.

Locatie
De plaat bevindt zich in het politiebureau aan de Nijverheidstraat te Enschede.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.