Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Deventer, gedenkplaten in het Etty Hillesum Lyceum (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
De drie gedenkplaten in het Etty Hillesum Lyceum te Deventer zijn uitgevoerd in marmer, hout en natuursteen.

Teksten
De tekst op de bovenste, natuurstenen plaat luidt:

'AAN
ONZE LEERLINGEN
OMGEKOMEN IN DE
WERELDOORLOG
1939-1945'.

De tekst op de marmeren plaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE LEERLINGEN
VAN HET STEDELIJK GYMNASIUM
OMGEKOMEN TIJDENS
DE TWEEDE WERELDOORLOG.'

Hieronder zijn de namen van zestien joodse leerlingen en oud-leerlingen van het voormalige Stedelijk Gymnasium aangebracht die slachtoffer zijn geworden van de Tweede Wereldoorlog.

Op de derde, houten gedenkplaat zijn de namen aangebracht van tachtig leerlingen en oud-leerlingen van de voormalige Rijks HBS die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Wijziging
De houten gedenkplaat is in 1974 onthuld in de Rijks HBS in de Burgerdijkstraat. Later is het gedenkteken verplaatst naar de huidige locatie in de hal van het Stedelijk Gymnasium, thans het Etty Hillesum Lyceum.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkplaten in het Etty Hillesum Lyceum te Deventer herinneren aan de leerlingen en oud-leerlingen van het Stedelijk Gymnasium en de Rijks HBS die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de joodse slachtoffers van het Stedelijk Gymnasium luiden:

Izaak Cohen, Rachel Rita Cohen, Froukje Theodora Frank, Esther (Etty) Hillesum, Jacob Hillesum, Arnold Julius Meijerson, Mathilde Prins-van Son, Marcus Felix van Spiegel, Sylvia Meta van Spiegel en Max Zendijk.

Onthulling
De gedenkplaat voor de Rijks HBS leerlingen is onthuld in 1947.

Locatie
De gedenkplaten bevinden zich in de hal van het Etty Hillesum Lyceum aan Het Vlier in Deventer.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht