Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 5 september 1997
Adopteer dit monument.

Oosterbeek, Nederlands grafmonument (foto: E. de Ruig)
Oosterbeek, Nederlands grafmonument (foto: E. de Ruig)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands grafmonument in Oosterbeek (gemeente Renkum) is een massagraf dat bestaat uit een rij graven met zerken, beelden en metalen strippen. Op de metalen strippen staan de namen van oorlogsslachtoffers. Ook is bij het gedenkteken een informatiebord geplaatst.

Tekst
De tekst op het informatiebord luidt:

'NIET VERGETEN MAAR GEDENKEN. DEZE PLAATS IS DE BLIJVENDE HERINNERING AAN DE RUIM 140 OOSTERBEEKSE BURGERS DIE TEN GEVOLGE VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG HET LEVEN LIETEN. ZIJ STIERVEN IN CONCENTRATIEKAMPEN, KWAMEN OM IN HET VERZET, VONDEN DE DOOD DOOR UITPUTTING ALS GEVOLG VAN TEWERKSTELLING IN DUITSLAND OF VERONGELUKTEN DOOR ACHTERGEBLEVEN OORLOGSTUIG.

VAN DE OOSTERBEEKSE INGEZETENEN, DIE OMKWAMEN TIJDENS DE SLAG OM ARNHEM VINDEN HIER 32 VAN HEN HUN LAATSTE RUSTPLAATS. VOOR ZOVER HUN NAMEN BEKEND ZIJN, WORDEN DEZE IN VOLGORDE VAN OVERLIJDENSDATUM GENOEMD.

ROTARYCLUB OOSTERBEEK, SEPTEMBER 1997'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlands grafmonument in Oosterbeek (gemeente Renkum) is opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 140 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Zij stierven in concentratiekampen, kwamen om in het verzet, vonden de dood door uitputting als gevolg van tewerkstelling in Duitsland of verongelukten door achtergebleven oorlogstuig. Van de Oosterbeekse burgers kwamen 32 om tijdens de Slag om Arnhem (van 17 tot 26 september 1944).

Onthulling
Het monument is op 5 september 1997 officieel door de Rotaryclub Oosterbeek overgedragen aan de gemeente Renkum.

Locatie
Het monument is geplaatst op begraafplaats 'Oosterbeek Zuid', gelegen aan de Van Limburg Stirumweg te Oosterbeek (gemeente Renkum).

Bron
Gemeente Renkum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht