Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Interconf. Basisschool De Windroos.

Deventer, 'Joods monument' in het stadhuis (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in het stadhuis van Deventer is een marmeren gedenkplaat, waarvoor een marmeren lessenaar staat. Aan weerszijden zijn twee koperen lantaarns geplaatst. Op de katheder ligt een gedenkboek waarin de joodse oorlogsslachtoffers uit de gemeente zijn opgetekend.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'WEGENS HEN IS ONS HART ZIEK
ZIJN ONZE OGEN VERDUISTERD
TER HERINNERING AAN DE 400 JOODSE
SLACHTOFFERS DIE GEDURENDE DE
TWEEDE WERELDOORLOG DOOR
DE VIJAND WERDEN OMGEBRACHT.'

Wijzigingen
Het gedenkteken bevond zich oorspronkelijk in de voormalige synagoge in de Bischopsstraat te Deventer. Later is het monument overgebracht naar de Eerste Schrijfkamer in het stadhuis aan het Grote Kerkhof. In 1993 is er een replica van het gedenkteken geplaatst op de Joodse begraafplaats aan de Diepenveenseweg.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in het stadhuis te Deventer is opgericht ter nagedachtenis aan 401 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Locatie
Het monument bevindt zich in de Eerste Schrijfkamer in het stadhuis van Deventer aan het Grote Kerkhof.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht