Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 15 mei 1993
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Van der Capellen Scholengemeenschap.

Dedemsvaart, plaquette in 'De Zeven Linden' (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in 'De Zeven Linden' te Dedemsvaart (gemeente Hardenberg) is uitgevoerd in brons. Op de plaat zijn in reliëf een davidster en een tekst aangebracht. Naast de plaat hangt een informatiebordje.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'BENNIE VAN GELDER 17 JAAR
TALLIE VAN GELDER 14 JAAR
FIENA DENNEBOOM 16 JAAR'.

De tekst op het informatiebordje luidt:

'TER NAGEACHTENIS AAN DE IN DE OORLOG
OMGEKOMEN JOODSE U.L.O.-LEERLINGEN.
ONTHULD TER GELEGENHEID VAN DE REÜNIE
15-5-1993 DOOR MEVR. ROBERTA BOOM-SPIER.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in 'De Zeven Linden' te Dedemsvaart (gemeente Hardenberg) is opgericht ter nagedachtenis aan drie joodse leerlingen van de U.L.O. die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de drie joodse slachtoffers luiden:

Fiena (Leviene) Denneboom (16 jaar), Bennie (Benjamin) van Gelder (17 jaar) en Tallie (Tallientje) van Gelder (14 jaar).

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 mei 1993 door mevrouw Boom-Spier.

Locatie
De plaquette bevindt zich in 'De Zeven Linden', schoolgebouw van de Openbare Schoolgemeenschap van de Capellen in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht