Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1993
Adopteer dit monument.

Dedemsvaart, 'Joods monument' (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg) is een liggende rode granieten gedenksteen, in de vorm van een davidster. De steen is op een marmeren verhoging geplaatst. Naast het gedenkteken is een informatieplaquette geplaatst.

Teksten
De tekst op de gedenksteen, geschreven door mevrouw Roberta Boom-Spier, luidt:

'ZIJ DIE ZWIJGEN,
SCHREEUWEN HET UIT.
OPDAT WIJ ONZE JOODSE MEDEBURGERS,
WEGGEVOERD IN 1942,
NIMMER VERGETEN.'

De tekst op de plaquette luidt:

'OP DEZE PLAATS STOND VANAF 1886 DE SYNAGOGE
VAN DE ONGEVEER 60 PERSONEN TELLENDE
JOODSE GEMEENSCHAP VAN AVEREEST.
VANAF DEZE PLEK WERDEN ONZE JOODSE MEDEBURGERS
TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG AFGEVOERD
NAAR WESTERBORK OM VERVOLGENS TE WORDEN
GEDEPORTEERD NAAR VERNIETIGINGSKAMPEN IN POLEN.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg) is opgericht ter nagedachtenis aan 31 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn weggevoerd en omgebracht.

Dedemsvaart behoorde in 1942 tot de gemeente Avereest. 43 inwoners van deze gemeente waren van joodse afkomst. Zij werden op 2 oktober 1942 door de bezetter naar Kamp Westerbork vervoerd, van waaruit zij zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen in Polen. Slechts twaalf van hen hebben de bezettingsjaren overleefd.

De namen van de 31 joodse slachtoffers luiden:

Simon de Bruin, Hester de Bruin-Ligtenstein, Roosje van Buren, Philip van Buren, David van Buuren, Betje van Buuren-Philipson, David Cohen, Perlina Cohen-Hoogstraal, Abraham Denneboom, Leon Denneboom, Leviene Denneboom, Sophia Denneboom, Johanna Denneboom-Spier, Benjamin van Gelder, David van Gelder, Johanna van Gelder, Tallientje Saartje van Gelder, Jetje van Gelder-Salomons, Abraham Leman, Henderika Leman, Joël Leman, Maurits Leman, Meijer Leman (1934), Meijer Leman (1941), Rosina Leman-van Adelsbergen, Annette Henriët Leman-Kroonenberg, Marie Anne Bertha Leman-de Leeuwe, Betje Schrijver-van Gelder, Filip Spier, Heiman Spier en Menno Spier.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1993.

Locatie
Het monument staat op de plaats van de voormalige synagoge, tegenover de Markt in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht