Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1999
Adopteer dit monument.

Blokzijl, monument op de Joodse begraafplaats (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Blokzijl (gemeente Steenwijkerland) is een natuurstenen gedenksteen. Op het gedenkteken is een davidster afgebeeld.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'OPDAT WIJ NOOIT VERGETEN,
TER GEDACHTENIS AAN
DE JOODSE FAMILIES
DIE IN DE BEZETTINGSJAREN
1940-1945
WEGGEVOERD ZIJN EN NIMMER TERUGKEERDEN.

BLOKZIJL
DAVID DE HORST 1934 1941 AUSCHWITZ
MIETJE DE HORST 1927 1942 AUSCHWITZ
MOZES DE HORST 1867 1943 SOBIBOR
MOZES DE HORST 1926 1944 MIDDEN-EUROPA
RIKA DE HORST 1902 1943 SOBIBOR
SOESMANES DE HORST 1896 1944 MIDDEN-EUROPA
MAATJE DE HORST-KEIZER 1866 1943 SOBIBOR
ROOSJE DE HORST-MEIBOOM 1891 1942 AUSCHWITZ

VOLLENHOVE
ETTIE DE LEVIE 1906 1943 AUSCHWITZ
HELENA DE LEVIE 1908 1943 SOBIBOR
MARY DE LEVIE 1913 1944 AUSCHWITZ
DAVID DE LEVIE 1915 1943 AUSCHWITZ
SOPHIA DE LEVIE 1919 1943 AUSCHWITZ
SIMON DE LEVIE 1921 1942 AUSCHWITZ

"UW ZON ZAL NIET MEER ONDERGAAN EN UW MAAN ZAL HAAR LICHT NIET INTREKKEN,
WANT DE ALMACHTIGE ZAL TOT EEUWIG LICHT WEZEN
EN DE DAGEN UWER TREURING ZULLEN EEN EINDE NEMEN"
JESAJA 60 VERS 20.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Blokzijl (gemeente Steenwijkerland) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien joodse medeburgers uit Blokzijl en Vollenhove die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de veertien joodse slachtoffers luiden:

David de Horst, Mietje de Horst, Mozes de Horst (1867), Mozes de Horst (1926), Rika de Horst, Soesmanus de Horst, Naatje de Horst-Keizer, Roosje de Horst-Meiboom, David de Levie, Ettie de Levie, Helena de Levie, Mary de Levie, Simon de Levie en Sophia de Levie.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1999.

Locatie
Het monument staat vlak achter de ingang van de Joodse begraafplaats aan het Slingerpad in Blokzijl (gemeente Steenwijkerland).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.