Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Kerlin Beute
Onthulling: 4 mei 1998
Adopteer dit monument.

Almelo, monument in de muziekschool (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de muziekschool te Almelo bestaat uit zes platen van plexiglas, waarin zes veren zijn geperst. Achter de platen zijn donkere silhouetten van bomen afgebeeld.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'IN 1941 MOESTEN 6 JOODSE LEERLINGEN VAN DE MUZIEKSCHOOL WORDEN AFGESCHREVEN.
ELÉON DE HAAS 4 MEI 1998.'

Symboliek
De zes veertjes symboliseren de zes joodse leerlingen die in 1941 op last van de bezetter verwijderd werden van de Almelose muziekschool. De bomen zijn de stille getuigen van het verleden.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument herinnert aan de verwijdering van zes joodse leerlingen van de Almelose muziekschool op last van de bezetter in 1941. Het is niet bekend of er onder de zes leerlingen slachtoffers zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1998.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van de muziekschool Noord-Twente in Almelo.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht