Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Roermond, monument in de Swalmerstraat (foto: Wim Berger)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Swalmerstraat is een bronzen gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'OORLOGS
WINTER
1944 1945.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in de Swalmerstraat te Roermond is opgericht ter nagedachtenis aan de winter van 1944-1945, toen de kelder als noodkerk in gebruik was en de kathedraal niet gebruikt kon worden.

Locatie
Het monument bevindt zich in de kelder van wijnhandel Berger in de Swalmerstraat te Roermond.

Bron
Stille getuigen... Een fotografische tocht langs grote en kleine oorlofsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond uitgegeven door de Roermondse Vrouwenraad, ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roermond op 1 maart 1995;

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht