Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Firma Martini
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Herten, oorlogsmonument (foto: Alex Fijten CC BY 3.0)
Herten, oorlogsmonument (foto: Alex Fijten CC BY 3.0)
Herten, oorlogsmonument (foto: Alex Fijten CC BY 3.0)
Herten, oorlogsmonument (foto: Alex Fijten CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Herten (gemeente Roermond) is een terrazzo kruis met corpus.

Wijziging
In maart 2015 is bij het kruis een plaquette geplaatst met daarop een toelichting over het monument. Hierbij is het monument opnieuw onthuld. Een reportage van deze onthulling is hier te bekijken.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Herten (gemeente Roermond) is een dankbetuiging van de dames Geurts, Helwegen en Roumen.

Oprichting
De dames spraken in de winter van 1944-1945 tijdens hun verblijf in een schuilkelder af dat wanneer zij de oorlog zouden overleven ze een dankkruis zouden plaatsen.

Onthulling
Het kruis is in 1947 geplaatst door de families Geurts, Helwegen en Roumen uit dankbaarheid voor een behouden thuiskomst.

Bronnen

  • Stille getuigen... Een fotografische tocht langs grote en kleine oorlogsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond uitgegeven door de Roermondse Vrouwenraad ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roermond op 1 maart 1995;
  • Dhr. Fijten.

Meer informatie
Ter ere van het 70 jarig bestaan van het Dankkruis in Boschdal heeft TV Ellef reportages gemaakt voor radio en tv

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.