Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 13 april 1947
Adopteer dit monument.

Roermond, gedenksteen in de Kapel in 't Zand (foto: www.kerkgebouwen-in-limburg.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen in de Kapel in 't Zand te Roermond is uitgevoerd in keramiek. In reliëf is een afbeelding van de tijdens de bezettingsjaren beschadigde kapel aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DOOR OORLOGSGEWELD
GESCHONDEN 25 JAN 1945
DOOR GELOOF EN LIEFDE
HERSTELD 13 APRIL 1947.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen in de Kapel in 't Zand te Roermond herinnert aan het herstel van de schade aan de kapel, toegebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 april 1947.

Locatie
De gedenksteen bevindt zich in de zijgevel van de Kapel in 't Zand aan de Parklaan in Roermond.

Bron
Stille getuigen... Een fotografische tocht langs grote en kleine oorlogsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond uitgegeven door de Roermondse Vrouwenraad ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roermond op 1 maart 1995.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht