Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 13 oktober 1950
Adopteer dit monument.

Den Helder, plaquette in de voormalige Vismarktschool (foto: Ineke Meijer-Stammis)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de voormalige Vismarktschool te Den Helder is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'1940-1945
S. VAN SPIEGEL
M. VAN DER HORST.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Horst Mozes 22-11-1891 25-01-1941

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de voormalige Vismarktschool te Den Helder is opgericht ter nagedachtenis aan twee joodse personeelsleden van de gemeenteschool die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Mozes van der Horst en Sophie van Spiegel.

Mozes van der Horst was het hoofd van de Helderse gemeenteschool aan de Vismarkt. In november 1940 werd hij ontslagen. Dit was een direct gevolg van de in 1940 door de bezetter genomen anti-joodse maatregelen. Het voormalige schoolhoofd verkeerde hierop in zwaar overspannen toestand en werd op 6 december 1940 officieel als vermist opgegeven. Een maand later pleegde Mozes van der Horst zelfmoord. Zijn stoffelijk overschot werd gevonden in de Witte Vrouwensingel in Utrecht.

Sophie van Spiegel werkte als onderwijzeres bij de Vismarktschool. Ook zij werd eind 1940 ontslagen. Enkele maanden later is ze door de bezetter opgepakt en gedeporteerd naar Sobibor. Daar kwam ze op 2 juli 1943 om het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 oktober 1950 door wethouder L.F. van Loo.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van de voormalige gemeenteschool aan de Vismarkt in Den Helder.

Bron
Helders Weekblad van 1 mei 2008.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.