Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Onthulling: 2001
Adopteer dit monument.

Schildwolde, oorlogsmonument (foto: E.H. Hoving)
Schildwolde, oorlogsmonument (foto: E.H. Hoving)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Schildwolde (gemeente Slochteren) is een bronzen sculptuur in de vorm van een boek. In het midden ligt een bronzen boekenlegger. Op het gedenkteken zijn de namen van oorlogsslachtoffers uit Schildwolde aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Schilwolde (gemeente Slochteren) aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2001.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Hoofdweg tegenover de Meenteweg in Schildwolde (gemeente Slochteren).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6, zie aanvulling op www.joodseerfeniswinsum.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht