Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Beilen, 'Joods monument' (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Beilen (gemeente Midden-Drenthe) is een zwarte plaquette, waarop een gevelsteen van de voormalige synagoge is bevestigd.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEVELSTEEN VAN DE
VOORMALIGE SYNAGOGE
VAN DE JOODSE GEMEENTE
IN BEILEN

"HOE LIEFLIJK ZIJN UW
WOONPLAATSEN" PS. 84:2

LAAT ONS ALLEN IN VREDE EN VRIJHEID LEVEN.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken worden herdacht, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Beilen (gemeente Midden-Drenthe) is opgericht ter nagedachtenis aan 48 leden van de joodse gemeenschap die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de 48 joodse slachtoffers luiden:

Carolina G. Denneboom, Elli H. Denneboom, Geertje R. Denneboom, Heiman Denneboom, Herman Denneboom, Joël Denneboom, Karel Denneboom, Robertus Denneboom, Rebekka Denneboom-Danneboom, Froukje Denneboom-Frank, Martha Denneboom-Hoogstraal, Sientje Denneboom-Lehmans, Nathan Elzas, Rachel Elzas-Denneboom, Lazarus Frank, Abraham van Gelder, Abraham van Gelder, Salomon van Gelder, Salomon van Gelder, Sarlina van Gelder-Aronius, Hinderina van Gelder-Bos, Sara van Gelder-Seligmann, Helene Grünebaum, Roosje Philippina Horneman, Henderika Joosten, Antonie Kats, Betje Kats, David Kats, Jacob Kats, Mannes KatsNathan Kats, Rebecca Kats-Kropveld, Annigje KeizerBetje Kropveld-Frank, Diena de Leeuw, Margaretha MugBetje Polak-Denneboom, Lena VegtAlbert Wolff, Hedwig Wolff, Iwan A. Wolff, Ludwig Wolff, Senathe R. Wolff, Simon Wolff, Johanna Wolff-SamsonHedwig Wolff-van der Walde, Julius Wijnberg en Bertha van Zuiden.

Twee slachtoffers uit staan niet op het monument vermeld, namelijk Levie Rintel en Carl Polak.

In 1941 woonden er 64 joden in Beilen. Twaalf van hen overleefden de bezettingsjaren door onder te duiken.

De synagoge waar de gevelsteen op de plaquette vandaan komt is in 1952 gesloopt.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Beilen (gemeente Midden-Drenthe).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.