Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1992
Adopteer dit monument.

Zuidbroek, 'Joods monument' (2) (foto: E.H. Hoving)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Zuidbroek (gemeente Menterwolde) is een natuurstenen gedenksteen, waarop een plaquette in de vorm van een davidster is bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'EEN EEUWIGE NAAM ZAL IK HEM GEVEN.'

De tekst is tevens in het Hebreeuws aangebracht.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' herinnert de inwoners van Noord-en Zuidbroek (gemeente Menterwolde) aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Izaäk en Hilda van der Laan hadden een zoontje, Jozef. Het gezin viel uiteen toen Izaäk op 1 juli 1942 werd opgepakt door de bezetter. Hij stierf op 1 augustus 1942 in Auschwitz. Hilda en de vier-jarige Jozef kwamen tevens in Auschwitz terecht, waar zij op 23 november 1942 om het leven zijn gebracht.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van het gezin Boom-Renkema.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1992.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats aan de Botjesweg in Zuidbroek (gemeente Menterwolde).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht