Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1996
Adopteer dit monument.

Nieuweschans, plaquette aan de voormalige synagoge (foto: E.H. Hoving)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van de voormalige synagoge in Nieuweschans (gemeente Oldambt) is uitgevoerd in marmer. Op de plaat is een davidster aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DAVID BARGEBOER
18-01-1894 NIEUWESCHANS 15-12-1942 AUSCHWITZ
FIEKA BARGEBOER-LEEZER
10-11-1894 ONSTWEDDE 15-12-1942 AUSCHWITZ
AALTJE BARGEBOER
25-02-1923 NIEUWESCHANS 15-12-1942 AUSCHWITZ
MOZES BARGEBOER
06-11-1927 NIEUWESCHANS 28-02-1943 AUSCHWITZ
JOHANNA WATERMANN-LÖWESTEIN
05-07-1891 OBERNKIRCHEN 20-03-1943 SOBIBOR.'

Hieronder is een tekst in het Hebreeuws aangebracht.
De vertaling luidt:

'TROOST, TROOST MIJN VOLK.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette aan de voormalige synagoge in Nieuweschans (gemeente Oldambt) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:
Aaltje Bargeboer, David Bargeboer, Mozes Bargeboer, Fieka Bargeboer-Leezer en Johanna Watermann-Löwenstein.

David Bargeboer woonde aan de Hoofdstraat in Nieuweschans, samen met zijn vrouw Fieka en hun twee kinderen Aaltje en Mozes. Vader, moeder en dochter Aaltje zijn op 15 december 1942 in Auschwitz om het leven gebracht. Zoontje Mozes overleed in Sobibor, op 28 februari 1943.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1996.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht