Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Groningen, monument in de Scholtenstraat (foto: E.H. Hoving)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Scholtenstraat te Groningen is een natuurstenen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'1940-1945
[de namen van 62 slachtoffers]
"MOGE GOD HEN TEN GOEDE HERDENKEN MET
DE OVERIGE RECHTVAARDIGEN DER WERELD"'.

Deze tekst is ook in het Hebreeuws aangebracht.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Scholtenstraat in Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan de 62 voornamelijk joodse personeelsleden van de herenkledingsfabriek Levie die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om zijn gekomen.

De namen van de 62 slachtoffers luiden:

S. Abramowitz, M. van Adelsbergen, S. Beer, Gaaltje de Beer, J. Behr, Hetty Bohemen, L. Bohemen, L. v. Coevorden, J. Cohen, Ketie Cohen, R. Cohen, S. Cohen, Saartje Cohen, Aleidea van Dam, Aleida van Dam, A.B. van Dam, Elisabeth van Dam, Froukje van Dam, Keetje van Dam, Leentje van Dam, Netty van Dam, Salina H. van Dam, Sara van Dam, Wilhelmina van Dam, I. van Dantzig, M. Dasberg, L. van Gelder, S. van Gelder, M. de Goede, B. Goslinski, S.E. Gosschalk, Sophie Halberstadt, W. Halberstadt, S. Hartog, Cato Härz, Jetje Kisch, E. Kisch, M. Kleef, K. Kol, J. de Lange, M. de Leeuw, S. Levie, Mimi Levit, S. Levy, B. de Metz, H. de Metz, Sera Meyer, Esther Müller, Grietje Müller, S. Nerden, S. de Rooy, Henderina Simmeren, Henderina Simmeren, H. van Simmeren, M. Spits, M. Stern, S. Stoppelman, Grietje Vleeschhouwer, A. de Vries, I. de Vries en J. Weyl.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Onthulling
Het monument is onthuld omstreeks 1950.

Locatie
Het monument bevindt zich in de voormalige herenkledingfabriek van de gebroeders Levie in de Scholtenstraat te Groningen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Voor meer informatie
Drie kwart honderd jaren met garen van E. Elias (Groningen 1955).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht