Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 17 april 2008
Adopteer dit monument.

Wageningen, monument voor Walter Britford Dewe (foto: Collectie Wageningen 1940-1945)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Walter Britford Dewe in Wageningen is een natuurstenen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'REMEMBERED IN HONOUR

WALTER B. DEWE
CORPORAL, DUKE OF WELLINGTON REGIMENT
49TH BRITISH INFANTRY DIVISION

OP DEZE PLAATS OMGEKOMEN BIJ DE BEVRIJDING
VAN WAGENINGEN OP 17 APRIL 1945.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Walter Britford Dewe herinnert de inwoners van Wageningen aan deze Britse korporaal die hier op 17 april 1945 sneuvelde tijdens de bevrijding van hun stad.

De Duke of Wellington Regiment British 49th Infantry Division, bijgenaamd 'Polar Bears', was toegevoegd aan het Eerste Canadese Legerkorps, dat onder leiding stond van generaal C. Foulkes. Op 17 april 1945 liftte het Britse Regiment met tanks van het Ontario Regiment richting Wageningen. Daar reed de C-compagnie via de Kapelleveenselaan (toen de Haagsteeg) en de Nieuwe weg (toen Costerweg) de westkant van de stad binnen. Bij de Havenafweg, ter hoogte van het hotel Hof van Gelderland, reed een brencarrier op een mijn. Bestuurder korporaal Walter B. Dewe kwam hierbij om het leven. De andere vier inzittenden raakten gewond.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van vrijwilligers van het museum de Casteelse Poort, naar aanleiding van een artikel in De Gelderlander van 17 april 2007. In dit artikel, getiteld Stad der Bevrijding vergeet de Polar Bears werd het aandeel van dit Britse Regiment in de bevrijding van Wageningen belicht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 april 2008.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht