Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Chr. v.d. Berg
Onthulling: 4 mei 1951
Adopteer dit monument.

Wageningen, gedenksteen van de voormalige Middelbare Handelsdagschool (foto: Dhr. Maarten van den Wijngaart CC BY 3.0)
Wageningen, gedenksteen van de voormalige Middelbare Handelsdagschool (foto: Dhr. Maarten van den Wijngaart CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen van de voormalige Middelbare Handelsdagschool in Wageningen is uitgevoerd in natuursteen.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'1940 1945
TER NAGEDACHTENIS AAN
P.C. HELDERMAN LERAAR
EN DE OUD-LEERLINGEN
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND.'

Het gedenkteken wordt ook wel de 'Helderman-gedenksteen' genoemd.

Wijzigingen
Het monument bevond zich oorspronkelijk in het gebouw van de Middelbare Handelsdagschool aan het Noorderplantsoen. Na de sloop van dit gebouw in 1970 is de gedenksteen opgeslagen door de gemeente. Op 30 maart 2007 is de gedenksteen ingemetseld in een muur op de brug aan het Plantsoen, en opnieuw onthuld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen van de voormalige Middelbare Handelsdagschool in Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan de onderwijzer P.C. Helderman en een aantal leerlingen van de school die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1951. Toen het gebouw van de Middelbare Handelsdagschool in 1970 gesloopt werd is het gedenkteken opgeslagen door de gemeente. Door een initiatief van de heer Willem Ruisch van de Historische Vereniging Oud-Wageningen en de Stichting 4 en 5 mei Comité Wageningen is de gedenksteen ingemetseld in de muur op de brug nabij het voormalige schoolgebouw. Hier is de gedenksteen op 30 maart 2007 opnieuw onthuld.

Locatie
Het monument bevindt zich op de brug aan het Noorderplantsoen bij de Gevangentoren in Wageningen.

Bron
www.wageningen1940-1945.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht