Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Adopteer dit monument.

's-Gravenzande, 'Indië-monument' (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in 's-Gravenzande (gemeente Westland) is een plaquette, uitgevoerd in matglas, met een tekst en het embleem van de Indië-gangers.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'ZIJ KEERDEN NIET TERUG

PAULUS DEN BOER
PIETER ANDRIES VAN DER MEER
REINIER MONDT
CORNELIS JOHANNES VAN SPRONSEN
CORNELIS DE VOOGD

NEDERLANDS-INDIË
1945-1962.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in 's-Gravenzande (gemeente Westland) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf dorpsgenoten die als dienstplichtige militair in voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

P. den Boer, P.A. van der Meer, R. Mondt, C.J. van Spronsen en C. de Voogd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 september 2002 door burgemeester A.C. Hommes en de heer K. den Boer, nabestaande van een van de slachtoffers.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats Beukenhof in 's-Gravenzande (gemeente Westland).

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht