Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Boven-Leeuwen (gemeente West Maas en Waal) is een natuurstenen sculptuur van een liggende engel, geplaatst op een natuurstenen zuil. Op de voor-, linker- en rechterzijde van de zuil zijn de namen en sterfdata van 13 oorlogsslachtoffers aangebracht. Aan de linkerzijde van de zuil is een kunststof herdenkingsplaquette geplaatst met een tekst en foto’s van twee oorlogsslachtoffers.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de zuil luidt:

‘AAN HEN DIE VIELEN

TH. V. MAURIK 23-3-’45
F.J. V. MAURIK 23-3-’45
Z. ROBBEMONDT 12-3-’40
J.M. BROEKMAN 12-3-’40
JOH. V. DREUMEL 12-3-’40
G. V. KAMPEN 5-5-’43
W. TIJNAGEL 24-3-’45
JOH. V. D. GEIJN 3-5-’45.’

De tekst op de linkerzijde van de zuil luidt:

‘A. BROUWERS 11-10-’44
P. D. WEIJERT RZN. 6-4-’45.’

De tekst op de rechterzijde van de zuil luidt:

‘M.B. SCHILTMANS 11-4-’45
P. D. WEIJERT JZN. 17-7-’45
TH. J.M. JANSSEN 17-7-’45.’

De tekst op de plaquette luidt:

‘ MARIUS KROON
1918 – 1944

RAYMOND ARNOTI
1914 – 1944

OP 7 OKTOBER 1944 SNEUVELDEN IN BOVEN-LEEUWEN DE DIENSTPLICHTIGE SOLDATEN
KROON EN ARNOTI. DEZE NEDERLANDERS MAAKTEN DEEL UIT VAN DE VERKENNINGSEENHEID
VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE BRIGADE PRINSES IRENE.

ZIJ KEERDEN JUIST TERUG VAN EEN PATROUILLE TOEN ZE OP DE HOEK WAALBANDIJK-FLORASTRAAT IN
EEN DUITSE HINDERLAAG LIEPEN. DODELIJKE SALVO’S UIT EEN MACHINEGEWEER EN EEN GEWORPEN
HANDGRANAAT MAAKTEN EEN EINDE AAN HUN NOG JONGE LEVEN.

KROON EN ARNOTI LIGGEN BEGRAVEN OP DE NEDERLANDS-HERVORMDE BEGRAAFPLAATS TE HORSSEN.

ZIJ GAVEN HUN LEVEN IN DE STRIJD VOOR ONZE VRIJHEID EN VREDE. OPDAT WE NIET VERGETEN!.’

Symboliek
De liggende engel vraagt om stilte voor hen die vielen.

Wijziging
De herdenkingsplaquette is op 12 april 2008 aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Boven-Leeuwen (gemeente West Maas en Waal) aan vijftien dorpsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen.

De namen van de vijftien slachtoffers luiden:

Raymond Arnoti, J.M. Broekman, A. Brouwers, Joh. v. Dreumel, Joh. v. d. Geijn, Th. J.M. Janssen, G. v. Kampen, Marius Kroon, F.J. v. Maurik, TH. v. Maurik, Z. Robbemondt, M.B. Schiltmans, W. Tijnagel, P. D. Weijert jzn. en P. D. Weijert rzn.

De uit Haarlemmermeer afkomstige Marius Kroon vertrok in 1937 op negentienjarige leeftijd naar Argentinië om daar een zelfstandig boerenbestaan op te bouwen. In 1941 is hij naar Engeland gegaan, waar hij zich aansloot bij de in dat jaar opgerichte Koninklijke Nederlandse Prinses Irene Brigade. Vanaf augustus 1944 nam deze deel aan het twee maanden eerder gestarte bevrijdingsoffensief van de geallieerden. Kroon werd gestationeerd in Boven-Leeuwen, bij de verkenningseenheid. In de nacht van 7 oktober 1944 kreeg hij opdracht om samen met medesoldaat Raymond Arnoti op patrouille te gaan. Toen de twee terugkeerden bleek echter dat de bezetter erin geslaagd was om de Waal bij Wamel over te steken. Kroon en Arnoti liepen op de hoek van de Florastraat en de Waalbandijk in een Duitse hinderlaag en werden dodelijk getroffen door het vijandelijke vuur. De twee soldaten zijn begraven op de Nederlandse-Hervormde begraafplaats in Horssen.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van een aantal inwoners van Boven-Leeuwen, onder leiding van Pastoor Rud. De totstandkoming van het monument is te danken aan de inspanningen van de heer Richard van de Velde. In het kader van zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Prinses Irene Brigade heeft hij het tot dan toe onbekende verhaal van Marius Kroon en Raymond Arnoti achterhaald en het initiatief voor de oprichting van het monument genomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 mei 1950. De herdenkingsplaquette voor Marius Kroon en Raymond Arnoti is onthuld op 12 april 2008, door Jaap Kroon en Nel Rietkerk-Kroon, de broer en zus van het slachtoffer. Hierbij waren tevens burgemeester Thomas Steenkamp en Generaal-majoor b.d. R.W. Hemmes, voorzitter van de Vereniging van Oud-strijders Koninklijke Nederlandse Prinses Irene Brigade aanwezig.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich bij de R.K.-kerk op de hoek van de Molenstraat en de Past. Schoenmakersstraat in Boven-Leeuwen (gemeente West Maas en Waal).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents