Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Peter Roovers (1902-1993)
Onthulling: 10 mei 2008
Adopteer dit monument.

Mook, 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' (foto: M. Janssen Reinen)
Mook, 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' (foto: M. Janssen Reinen)
Louise (Roovers-) Nederveen (1917-2004) en Peter Roovers (1902-1993) (bron: Stichting Jacques van Mourik)
Louis de Bourbon (1908-1975) (bron: Stichting Jacques van Mourik)
Jac. Maris (1900-1996) (bron: Stichting Jacques van Mourik)
Jopie van Kampen (1911-1988) (bron: Stichting Jacques van Mourik)
Anton van Duinkerken (1903-1968) (bron: Stichting Jacques van Mourik)
Jacques van Mourik (1879-1971) (foto: Stichting Jacques van Mourik)
Het reliëf op het graf van Fransiscus Rath en Wilhelmina van Well (foto: M. Janssen Reinen)
Mook, 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' (foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' in Mook (gemeente Mook en Middelaar) is een keramisch piëta reliëf. Aan de onderzijde is een roodmarmeren gedenksteen aangebracht.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE KUNSTENAARS IN DE REGIO
DIE ACTIEF WAREN IN HET VERZET
1940 - 1945

FAMILIE WIJFFELS-RATH, FAMILIE ROOVERS-NEDERVEEN
STICHTING JACQUES VAN MOURIK 10 MEI 2008.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' in Mook (gemeente Mook en Middelaar) herinnert aan de kunstenaars uit de regio die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet.

De namen van de slachtoffers luiden:

Marius van Beek (1921-2003), Louis de Bourbon (1908-1975), Antoon Coolen (1897-1961), Anton van Duinkerken (1903-1968), Boy Edgar (1915-1980), Jopie van Kampen (1911-1988), Jef Last (1898-1972), Jac. Maris (1900-1996), Jacques van Mourik (1879-1971), Louise (Roovers-) Nederveen (1917-2004), Jhr. Octave van Nispen tot Pannerden (1922-2003), Mies van Oppenraaij (1910-1998), Peter Roovers (1902-1993) en Jhr. Willem Sandberg (1897-1984).

Tientallen kunstenaars weigerden tijdens de bezettingsjaren het lidmaatschap van de Kultuurkamer, waardoor zij gedwongen waren onder te duiken, onder andere in de regio Limburg. Een aantal kunstenaars maakte tevens deel uit van het verzet. Zij droegen bij aan de beeldvorming door hun kritische geschriften in de (veelal illegale) pers. Daarnaast werkten ze mee aan de ‘reguliere’ activiteiten van het verzet, zoals het vervalsen van persoonsbewijzen en andere documenten en het bieden van onderdak aan joodse medeburgers en andere verzetsstrijders. Enkele kunstenaars maakten deel uit van het gewapende verzet en participeerden in of leidden verzetsgroepen.

Tijdens de bezettingsjaren zaten de kunstenaars Peter Roovers en Ir. Frans Wijffels – die enige tijd in Mook ondergedoken zat – in het verzet. De Mookse beeldhouwer Roovers kreeg opdracht van zijn vriend Wijffels om een keramisch piëta reliëf te vervaardigen. Dit werd geplaatst op het graf van de in 1939 overleden schoonouders van Wijffels, Fransiscus Rath en Wilhelmina van Well.

Oprichting
Tot maart 2008 sierde de piëta het graf van Wijffels' schoonouders in Waalwijk. Naar aanleiding van de schenking van het reliëf door Wijffels’ kinderen aan de Stichting Jacques van Mourik, besloot de stichting het als gedenkteken voor het kunstenaarsverzet in de regio een zinvolle nieuwe bestemming te geven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 mei 2008.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de voet van de R.K.-kerk in de kerktuin te Mook (gemeente Mook en Middelaar).

Bronnen

  • Stichting Jacques van Mourik;
  • De Gelderlander van 11 april 2008.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.