Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Jef Depassé Huisman (09-07-1943)
Onthulling: 1985
Adopteer dit monument.

Martenshoek, 'Salomon en Leentje' (foto: Gemeente Hoogezand-Sappemeer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Salomon en Leentje' in Martenshoek (gemeente Hoogezand-Sappemeer) is een natuurstenen sculptuur van een man en een vrouw, die elkaars hand vasthouden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Salomon en Leentje' in Martenshoek (gemeente Hoogezand-Sappemeer) herinnert aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter om het leven zijn gebracht.

Oprichting
In 1976 schonk het concern Trelleborg geld aan de gemeente voor een kunstwerk. Het beeld, vervaardigd door beeldhouwer Jef Depassé Huisman, werd pas in 1985 aan de Sluiskade geplaatst. De plaatselijke middenstandsvereniging schreef een prijsvraag uit, voor het bedenken van een naam. Het kunstwerk deed mevrouw R. Nieborg-Rubingh denken aan Salomon en Leentje, twee voor de oorlog in Martenshoek levende arme Joden. Zo werd dit beeld, hoewel in eerste instantie niet zo bedoeld, een herinnering aan de vele in de oorlog omgekomen Joden.

Locatie
Het monument staat aan de Sluiskade in Martenshoek (gemeente Hoogezand-Sappemeer).

Bron
Gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht