Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Het Ruimteschip.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Walstraschool.

Kropswolde, geallieerd erehof (foto: Gemeente Hoogezand-Sappemeer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het geallieerde erehof in Kropswolde (gemeente Hoogezand-Sappemeer) herbergt de stoffelijke overschotten van vijf gesneuvelde vliegers. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het geallieerde erehof in Kropswolde (gemeente Hoogezand-Sappemeer) herinnert aan vijf geallieerde vliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kropswolde zijn gesneuveld.

In de ochtend van 20 februari 1944 stortte het geallieerde toestel neer bij de boerderij van Berend de Boer, nabij de Woldweg. Vijf van de zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Vier behoorden tot de Royal Canadian Air Force en één tot de Royal Air Force. De stoffelijke resten werden de volgende dag bijeengebracht en enige dagen na de ramp achter op de begraafplaats van Kropswolde ter aarde gesteld. Na de oorlog werden ze onder toezicht van de Canadese militaire politie opgegraven en herbegraven aan de ingang van het kerkhof.

Het erehof staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission.

Locatie
het erehof maakt deel uit van de begraafplaats van Kropswolde (gemeente Hoogezand-Sappemeer).

Bron
Gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht