Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Lucas Klein (06-01-1952)
Onthulling: 9 maart 1994
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CSG Rehoboth.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Dr. Aletta Jacobscollege.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Stichting dr. Aletta Jacobs College.

Hoogezand, 'Joods monument' (foto: Gemeente Hoogezand-Sappemeer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Hoogezand (gemeente Hoogezand-Sappemeer) bestaat uit twee stenen beelden. Het eerste beeld is een ronde stenen tafel, waarop een davidster is afgebeeld. Het tweede is een zuil, bestaande uit twee grote op elkaar gestapelde blokken steen, waarop een menora is afgebeeld. Aan de achterzijde is een bronzen plaquette met een aantal dichtregels van Nico Wijnen aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
ZIJ ZIJN ZO VER VERLEDEN
WAT NAMEN OP EEN STEEN
TOCH ZIJN ZIJ NOG HEDEN
ZICHTBAAR OM ONS HEEN.'

Symboliek
Kunstenaar Lucas Klein liet zich in Israël inspireren door de klassieke Joodse bouwstijl. De steen op de ronde stenen tafel zorgt voor het gewicht om de delen bijeen te houden die zijn verspreid naar noord, zuid, oost en west. Dit symboliseert het vertrek van de Joden naar alle windstreken. De menora is het symbool van de constante goddelijke aanwezigheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Hoogezand (gemeente Hoogezand-Sappemeer) is opgericht ter nagedachtenis aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en niet terugkeerden.

Onthulling
Het monument is onhuld op 9 maart 1994. Dit was de dag waarop vijftig jaar daarvoor de laatste Joodse inwoners van Hoogezand door de bezetter bijeengebracht en gedeporteerd zijn.

Locatie
Het monument bevindt zich tegenover het station van Hoogezand (gemeente Hoogezand-Sappemeer).

Bron
Gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Bastiaan Bruining | 4 mei 2020

Ik vind het belangrijk dat we de oorlogsslachtoffers blijven herdenken. Bastiaan 10 jaar