Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Joods monument’ in Hoogezand (gemeente Hoogezand-Sappemeer) bestaat uit twee stenen beelden. Het eerste beeld is een ronde stenen tafel, waarop een davidster is afgebeeld. Het tweede is een zuil, bestaande uit twee grote op elkaar gestapelde blokken steen, waarop een menora is afgebeeld. Aan de achterzijde is een bronzen plaquette met een aantal dichtregels van Nico Wijnen aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘1940 – 1945
ZIJ ZIJN ZO VER VERLEDEN
WAT NAMEN OP EEN STEEN
TOCH ZIJN ZIJ NOG HEDEN
ZICHTBAAR OM ONS HEEN.’

Symboliek
Kunstenaar Lucas Klein liet zich in Israël inspireren door de klassieke Joodse bouwstijl. De steen op de ronde stenen tafel zorgt voor het gewicht om de delen bijeen te houden die zijn verspreid naar noord, zuid, oost en west. Dit symboliseert het vertrek van de Joden naar alle windstreken. De menora is het symbool van de constante goddelijke aanwezigheid.

De geschiedenis

Het ‘Joods monument’ in Hoogezand (gemeente Hoogezand-Sappemeer) is opgericht ter nagedachtenis aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en niet terugkeerden.

Onthulling
Het monument is onhuld op 9 maart 1994. Dit was de dag waarop vijftig jaar daarvoor de laatste Joodse inwoners van Hoogezand door de bezetter bijeengebracht en gedeporteerd zijn.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich tegenover het station van Hoogezand (gemeente Hoogezand-Sappemeer).

Bron
Gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents