Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 20 maart 2008
Adopteer dit monument.

Anna Jacobapolder, oorlogsmonument (foto: www.oorlogsmusea.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Anna Jacobapolder (gemeente Tholen) is een natuurstenen grafsteen, geplaatst op een bakstenen verhoging. Hierin zijn twee gedenkstenen ingemetseld.

Teksten
De tekst op de grafsteen luidt:

'PIET AVONTUUR'.

De tekst op de onderste gedenksteen luidt:

'MET HEM VIELEN
TIJDENS DE DUITSE AANVAL
IN DE NACHT VAN 22 OP 23 JANUARI 1945

PRINS MARIE ANDRZEJ PONIATOWSKI
BRONISLAW POWALKA
BOLESLAW PODEDWORNY
PERCY THOMAS BAUGH
ERIC FRANCIS BELL
KAREL SNIJDERS.'

Wijziging
De grafsteen is afkomstig van het voormalige grafmonument van verzetsheld Piet Avontuur op de begraafplaats Zuylen in Breda. Zijn stoffelijk overschot is in 2007 herbegraven op het Nederlandse Ereveld in Loenen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Avontuur Petrus Antonius Marie 30-01-1920 23-01-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Anna Jacobapolder (gemeente Tholen) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf geallieerde soldaten, een Nederlandse soldaat en een Nederlandse burger die in de nacht van 22 op 23 februari in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Piet Avontuur, Percy Thomas Baugh, Eric Francis Bell, Boleslaw Podedworny, Marie Andrzej Poniatowski, Bronislaw Powalka en Karel Snijders.

In de nacht van 22 op 23 februari 1945 steken Duitse troepen de Zijpe over. Hoewel Sint Philipsland al bevrijd is, doet het nog dienst als uitvalsbasis voor de geallieerden om Schouwen-Duiveland te bevrijden. Wanneer de Duitsers aan land komen, worden ze direct opgemerkt door een Britse wachtpost. Het blijkt al te laat, de telefoonlijnen zijn doorgeknipt en de geallieerden zien geen kans meer versterking op te roepen. Niet veel later wordt hun commandopost opgeblazen. In de strijd die volgt laten zes militairen en een burger het leven.

De uit Breda afkomstige Piet Avontuur maakte deel uit van het verzet en de Stoottroepen. Met zijn collega-Stootroeper Van Rymenam maakte hij door de bezetter onder bruggen geplaatst dynamiet onschadelijk. De acties van Avontuur, waarbij zijn vingervlugheid alom verbazing opriep, groeide hij uit tot een begrip binnen de Stoottroepen. Piet Avontuur is begraven op begraafplaats Zuylen in Breda. In 2007 is zijn stoffelijk overschot herbegraven op het Nederlandse Ereveld in Loenen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 maart 2008 door burgemeester Nuis van Tholen.

Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats Langeweg in Anna Jacobapolder (gemeente Tholen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.