Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1964
Adopteer dit monument.

Oosterbeek, gedenkzuil bij de N.H. kerk (Foto: www.september1944.web1000.com)
Oosterbeek, gedenkzuil bij de N.H. kerk (Foto: E. de Ruig)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkzuil bij de N.H. kerk in Oosterbeek (gemeente Renkum) is uitgevoerd in natuursteen. Op de zuil is een goudkleurige plaquette aangebracht. Boven de gedenkplaat is in reliëf een Pegasus aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 82 hoog, 25 centimeter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'SEPTEMBER 1944

AROUND THIS CHURCH VARIOUS BRITISH UNITS
FOUGHT UNTIL THE END OF THE BATTLE
IN ORDER TO MAKE AN EVENTUAL CROSSING
OF THE RHINE POSSIBLE.

ROND DEZE KERK HEBBEN VERSCHILLENDE BRITSE EENHEDEN
TOT HET EIND VAN DE SLAG GESTREDEN
OM DE VERBINDING MET DE RIJN OPEN TE HOUDEN
TENEINDE EEN OVERTOCHT MOGELIJK TE MAKEN.'

Symboliek
De Grieks-mythologische Pegasus (een gevleugeld paard) is het embleem van de Airborne Divisie.

Wijzigingen
Oorspronkelijk diende een bevoorradingscontainer uit de Tweede Wereldoorlog als monument. In 1962 verkeerde de container in zo'n slechte staat, dat hij werd vervangen door een houten gedenkpaal. In 1980 is de gedenkpaal vervangen door een natuurstenen zuil. In 1992 is de originele Engelse tekst gewijzigd en is er bovendien een Nederlandse vertaling toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkzuil bij de N.H. kerk herinnert de inwoners van Oosterbeek (gemeente Renkum) aan de verschillende Britse eenheden die tot het eind van de Slag om Arnhem in de buurt van de N.H. kerk hebben gestreden om de verbinding met de Rijn open te houden, zodat een overtocht mogelijk werd.

De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie 'Market Garden'. Operatie 'Market Garden' was een groot offensief van 17 tot 26 september 1944, waarmee de geallieerden vanuit België een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland wilden veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veiligstellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Son (ten noorden van Eindhoven) en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek (ten oosten van Nijmegen) en de 1ste Britse Airborne Divisie ten westen van Oosterbeek. Later volgde ook nog de landing van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel. Vanuit België moest het Britse 30e Corps via de veroverde bruggen oprukken naar het IJsselmeer.

Bij de Amerikaanse luchtlandingstroepen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Ook rondom Eindhoven vielen de bruggen grotendeels in handen van de Amerikaanse para’s.

Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. Onder leiding van luitenant-kolonel John D. Frost slaagde het 2de bataljon van de 1ste Parachutisten Brigade van de 1ste Airborne Divisie erin om de noordelijke oprit van de oude Rijnbrug te bezetten en deze oprit tijdens de daaropvolgende strijd dagenlang onder controle te houden. De Engelse para's bij de Rijnbrug en rondom Oosterbeek werden echter verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich met zware verliezen overgeven. De landing van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel was te laat om nog van enige hulp te kunnen zijn aan de belegerde Engelse luchtlandingstroepen. Ook de opmars van het 30e corps liep ernstige vertraging op door onder andere aanvallen van in de haast samengestelde Duitse eenheden.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen terechtgekomen. Vanuit deze strook vrij gebied van Eindhoven naar Arnhem ('de Corridor' genoemd) werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn boven Nederland 35.000 parachutisten gedropt, waarvan circa 11.000 bij Arnhem zijn geland. Slechts 2400 man is het gelukt om na gevechten in Oosterbeek en Arnhem de Rijn terug over te steken naar de Betuwe. De overige soldaten raakten gewond, werden gedood of zijn krijgsgevangen gemaakt. In totaal zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit verliescijfer was hoger dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day). 

De N.H. kerk
De N.H. kerk in Oosterbeek is de oudste kerk van Nederland. Deze kerk, gebouwd in de romaanse stijl, dateert van rond 900. De kerk lag helemaal aan de rand van de perimeter en diende tijdens de Slag om Arnhem als hospitaal en als post voor de artillerie die de troepen in Arnhem moest ondersteunen. De kerk was een van de laatste steunpunten voor de 1ste Britse Airborne Divisie. Vanuit hier werd nog zoveel mogelijk weerstand geboden om zoveel mogelijk manschappen de mogelijkheid te bieden om zich terug te trekken over de Rijn. Tijdens de gevechten raakte de kerk zeer zwaar beschadigd. Na de oorlog is de kerk bijna geheel weer opgebouwd. Sommige onderdelen van het interieur zijn geschonken door Britse veteranen, zoals het doopvont in de vorm van een parachute.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1964.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de N.H. kerk, gelegen aan de Benedendorpseweg te Oosterbeek (gemeente Renkum).

Bronnen

  • Gemeente Renkum;
  • Contactblad van de Stichting 1940-1945 van oktober 2002;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Voor meer informatie
www.arnhem1944.com

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht