Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Leen Droppert (24-04-1930)
Onthulling: 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Lentiz.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door IKC Het Balkon.

Maassluis, herdenkingsmonument (foto: Gemeente Maassluis)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Maassluis is een gemetselde muur die onderbroken wordt door een geslagen bres. De muur is opgebouwd uit drie verschillende soorten bakstenen. Eroverheen is een stalen halfronde sculptuur geplaatst. Voor het gedenkteken is een plaquette aangebracht. In de betegeling rondom het monument liggen in een halve cirkel negentien granieten tegels. Hierop zijn de naam en leeftijd van de slachtoffers aangebracht.

Wijziging
In 2008 is het monument uitgebreid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Maassluis is opgericht ter nagedachtenis aan achttien burgerslachtoffers van het bombardement op 18 maart 1943 door een eskader van de Royal Autralian Air Force.

Het doel van het bombardement was de nabijgelegen olieraffinaderij Witol, maar de meeste bommen misten hun doel. Een groot deel van de binnenstad werd hierdoor verwoest.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van de Werkgroep 18 maart 1943.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1993.

Locatie
Het monument is geplaatst aan het Kerkplein bij de Groote Kerk in Maassluis.

Getuigenverhalen van het Erfgoedhuis Zuid Holland
Het Erfgoedhuis Zuid Holland heeft bij zeven oorlogsmonumenten in Zuid Holland persoonlijke verhalen achter de monumenten opgetekend. Jannie Vermeulen-Westein vertelt bij het herdenkingssmonument in Maassluis.

Bronnen

  • Gemeente Maassluis;
  • De Telegraaf van 4 maart 2008.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht