Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Westerbeek, 'Lancaster-monument' (foto: gemeente Sint Anthonis CC BY 3.0)
Westerbeek, 'Lancaster-monument' (Foto: Erik van Maarschalkerwaard/NKvB)
Westerbeek, 'Lancaster-monument' (foto: gemeente Sint Anthonis CC BY 3.0)
Westerbeek, 'Lancaster-monument' (Foto: Erik van Maarschalkerwaard/NKvB)
Westerbeek, 'Lancaster-monument' (Foto: Erik van Maarschalkerwaard/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lancaster-monument' in Westerbeek (gemeente Sint Anthonis) is een replica van een staartstuk van een Lancaster bommenwerper.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' in Westerbeek (gemeente Sint Anthonis) is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van de Britse bommenwerper die hier in de nacht van 3 op 4 februari 1945 is neergestort. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven en zijn begraven in Westerbeek.

De namen van de zeven gesneuvelde militairen luiden:

F/Sgt. W.H. Cook, Sgt. J. Holding, W/O W.J. Howson, Sgt. J.F. Moyle,F/O R.G. Nye, Sgt. C. Stuart en F/Sgt. L.C. Taerum.

De Britse Lancaster I PD221 bommenwerper van het 550 Squadron was op 3 februari 1945 opgestegen vanaf de vliegbasis Killingholme in Engeland. Tijdens de missie richting het Prosper benzine depot in het Duitse Bottrop werd het toestel neergeschoten door de bezetter.

Locatie
Het monument bevindt zich in de tuin van de kerk aan de Kerkstraat in Westerbeek (gemeente Sint Anthonis).

Bron

www.oorlogsmusea.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.