Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Middelburg, plaquette in de Sint Janstraat (foto: gemeente Middelburg CC BY 3.0)

Het monument

Tekst
De tekst op de plaquette in de Sint Janstraat te Middelburg luidt:

'DIT IS HET EERSTE PAND,
HERREZEN NA DEN BRAND
17 MEI 1940
STEEN GELEGD DOOR
DEN BURGEMEESTER MR. DR.
J. VAN WALRE DE BORDES
GEBOUWD DOOR I. DE WOLFF.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de Sint Janstraat herinnert de inwoners van Middelburg aan de herbouw van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog na de verwoestingen van het bombardement van 17 mei 1940.

Na het Duitse bombardement op Rotterdam (14 mei 1940) gaf Nederland zich over, met uitzondering van Zeeland. Deze provincie moest doorvechten op last van de naar Engeland uitgeweken Nederlandse regering. De Commandant van Zeeland was schout bij nacht H.J. van der Stad, wiens hoofdkwartier in Middelburg was gevestigd. Men hoopte met de hulp van Franse troepen nog stand te kunnen houden in Zuidwest-Nederland. De Franse soldaten trokken via België naar Zuid-Beveland, waar ze gezamenlijk met de aldaar gelegerde soldaten en restanten van het Nederlandse leger (de Peeldivisie) stand probeerden te houden. Maar de Zanddijkstelling bij het Kanaal door Zuid-Beveland kon niet behouden blijven. Ook de verdediging van de Sloedam hield geen stand.

Om de tegenstand te breken werd op 17 mei 1940 door jachtbommenwerpers van de Luftwaffe een bombardement op Middelburg uitgevoerd. De noodlottige combinatie van artillerievuur en luchtbombardementen leidde tot de verwoesting van het centrum. Doordat de bevolking tijdig de stad had verlaten, waren er 'slechts' 22 mensenlevens te betreuren. De materiële schade was enorm. Meer dan 600 winkels en woningen waren vernield en de binnenstad was in een rokende puinhoop veranderd.

Onthulling
Het pand aan de Sint Janstraat 9 was het eerste dat herbouwd werd na het bombardement. De eerste steen werd gelegd door toenmalig burgemeester J. van Walre de Bordes.

Locatie
De plaquette is ingemetseld in de gevel van het pand aan de Sint Janstraat te Middelburg.

Bron
Website www.oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht