Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 2004
Adopteer dit monument.

Heteren, monument 'Crossroads' (foto: Bernie van Doorn en Rijacco Hoogendoorn)
Heteren, monument 'Crossroads' (foto: Bernie van Doorn en Rijacco Hoogendoorn)
Heteren, monument 'Crossroads' (foto: J.G.M. Zwartkruis)
Heteren, monument 'Crossroads' (foto: W.S. Weinveld)
Heteren, monument 'Crossroads' (foto: W.S. Weinveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Crossroads' in Heteren (gemeente Overbetuwe) is een roestvrijstalen stervormig beeld, steunend op twee pijlers van hetzelfde materiaal. Hierop is een informatieplaquette geplaatst.

Wijziging
In januari 2011 ontstond er grote schade aan het monument. Waarschijnlijk ontstond de schade doordat een automobilist tegen het monument aan was gereden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Crossroads' in Heteren (gemeente Overbetuwe) herinnert aan de Amerikaanse soldaten van het 506e Parachute Infantry Regiment die hier op 5 oktober 1944 streden tegen de bezetter. Een van hen kwam hierbij om het leven.

Rond half vijf in de ochtend van 5 oktober 1944 kruisden de wegen van vijf Amerikaanse soldaten van het 506e Parachute Infantry Regiment en die van twee Duitse SS compagnies op de Randwijkse Rijndijk. De Amerikanen waren hier op patrouille. De Duitse SS soldaten waren zojuist de Neder-Rijn overgestoken, vermoedelijk om deel te nemen aan een grote aanval in de buurt van Opheusden. Het kwam tot een gevecht. Met een zwaar gewonde soldaat wist de patrouille zich terug te trekken in hun commandopost, waar zij verslag uitbrachten. Hierop werd direct een nieuwe patrouille naar de Randwijkse Rijndijk gestuurd om het vijandelijke vuur te beantwoorden. Een groot vuurgevecht was het gevolg. Even later kwam de Amerikaanse bevelhebber erachter dat de vijand zich achter een hoger gelegen weg bevond, terwijl de Amerikaanse soldaten in een ondiepe sloot lagen. Hierdoor hadden zij geen mogelijkheid om zich veilig terug te trekken, en restte hen niets dan aan te vallen. Zij wisten niet, dat de vijand in grote getale aanwezig was. Toen de circa 35 Amerikaanse soldaten de hoger gelegen weg bereikten, stuitten zij op meer dan 150 Duitse soldaten. Ondanks een grote tegenstand wisten de geallieerde soldaten de slag te winnen wegens de slechte voorbereiding van de tegenstander. Aan Duitse zijde vielen meer dan vijftig doden, aan de Amerikaanse zijde was slechts één dode te betreuren.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Bernie van Doorn en Rijacco Hoogendoorn.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2004.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Melissa | 4 mei 2020

Never forget.

Erica | 1 mei 2020

Dat we ze nooit vergeten.