Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Harskamp, 'Monument Regiment Infanterie Oranje Gelderland' (foto: Barry van Veen)
Harskamp, 'Monument Regiment Infanterie Oranje Gelderland' (foto: Barry van Veen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument Regiment Infanterie Oranje Gelderland' in Harskamp (gemeente Ede) is een zwerfkei, waarop een bronzen plaquette is bevestigd. Hierop zijn een tekst en de emblemen van het Vijfde en het Achtste Regiment Infanterie aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument Regiment Infanterie Oranje Gelderland' in Harskamp (gemeente Ede) herinnert aan dit regiment, dat voorkomt uit het Vijfde en Achtste Regiment Infanterie. Met name deze laatste leverde een grote bijdrage aan de strijd om de Grebbeberg in de meidagen van 1940.

Op deze verdedigingslinie vond de zwaarste strijd plaats die de Nederlandse troepen vlak voor de capitulatie hebben geleverd. Ruim vierhonderd militairen zijn hier gesneuveld.

Bron
www.oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht