Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 17 september 1988
Adopteer dit monument.

Harskamp, 'Monument voor de gesneuvelde Wielrijders' (foto: Barry van Veen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de gesneuvelde Wielrijders' in Harskamp (gemeente Ede) is een uit bakstenen opgetrokken gedenkmuur, waarin zes plaquettes zijn ingemetseld. Op de middelste plaat is een tekst en een kruis aangebracht, alsmede de plaatsen waar de herdachte slachtoffers om het leven zijn gekomen. Op de linker en rechter plaquette zijn de namen en rangen van 77 slachtoffers vermeld.

Teksten
De onderste plaquettes vermelden het Wielrijdersdevies:

'SNEL EN WAARDIG; KALM EN VAARDIG.'

De tekst op de middelste plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE
IN MEI 1940
GESNEUVELDE
MILITAIRE WIELRIJDERS.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boots Jan Pieter 04-09-1912 13-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de gesneuvelde Wielrijders' in Harskamp (gemeente Ede) herinnert aan 77 Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen.

De Wielrijders konden vaak snel ter plaatse zijn vanwege hun vervoermiddel, en werden om deze reden veel ingezet om een locatie te verdedigen tot andere eenheden in staat waren de plek te bereiken. Na de Tweede Wereldoorlog werd het regiment opgeheven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 september 1988 door Luitenant Kolonel Buiten Dienst G.D. Cornelissen de Beer, tijdens de vijfdaagse oorlog van mei 1940 Reserve-Eerste-Luitenant van 2RW.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht