Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Moerdijkbrug in Dordrecht is een aan de bovenzijde schuin aflopende gedenksteen, geplaatst op een tegelplateau. Op de steen zijn twee plaquettes aangebracht.

Tekst
De tekst op de eerste plaquette luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE IN DE MEIDAGEN 1940
MET DE LAATSTE NEDERLANDSE BOMMENWERPER EN
TWEE BEGELEIDENDE JACKTKRUISERS DE DOOR DE
DUITSERS BEZETTER MOERDIJKBRUG TRACHTTEN TE
VERNIETIGEN. ZIJ OFFERDEN HUN JONGE LEVEN IN EEN
ONGELIJKE MAAR RECHTVAARDIGE STRIJD:

B. SWAGERMAN, COMMANDANT (23 JAAR),
W.F. ANCEAUX (27 JAAR), O.W. DOUWES DEKKER (22 JAAR),
G.A. RIEMSDIJK (22 JAAR), J. WIJNSTRA (22 JAAR),
P.C. SCHOUTE (23 JAAR), H.P. LINDNER (25 JAAR).’

Wijziging
In 2015 is op initiatief van de Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940 het monument 200 meter verplaatst van de parkeerplaats bij het tank -en laadstation naar het fietspad Zuidzijde nabij Willemsdorp.

De geschiedenis

Het monument bij de Moerdijksebrug in Dordrecht is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van een TV ‘855’ bommenwerper van het 1e Luchtvaartregiment die op 13 mei 1940 tijdens de gevechten bij de Moerdijkbrug om het leven is gekomen.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

W.F. Anceaux, O.W. Douwes Dekker, H.P. Lindner, G.A. Riemsdijk, P.C. Schoute, Ben Swagenaar, J. Wijnstra.

De 23-jarige commandant-waarnemer Ben Swagerman kreeg op 13 mei 1940 de opdracht van de Bombardeervliegtuigafdeling (BomVA) om de Moerdijkbrug met mijnbommen te bombarderen, om zo het Dordse eiland te verdedigen tegen de oprukkende troepen van de bezetter. Oorspronkelijk zou een gehuwde collega deze missie uitvoeren, maar Swagerman nam zijn plaats in. De T-V ‘855’ bommenwerper van Swagerman en zijn vijfkoppige bemanning bereikte de Moerdijkbrug, maar het bombardement was niet succesvol. Het vliegtuig zette hierop koers terug naar Schiphol, maar onderweg werd het beschoten door drie Duitse Messerschmitt toestellen. De bommenwerper stortte neer nabij Ridderkerk. Ben Swagerman en zijn zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven.

Op 9 mei 1946 is Ben Swagerman postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. In juni 1992 zijn zijn stoffelijke resten door de Oorlogsgravenstichting overgebracht van de begraafplaats Oud-Zuilen in Maarssen naar het Militair Ereveld Grebbenberg in Rhenen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat in de berm van het fietspad Zuidzijde in het verlengde van de Rijksstraatweg te Dordrecht ter hoogte van Willemsdorp.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents