Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'Fokkermonument' (2) (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, 'Fokkermonument' (2) (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Fokkermonument' in Amsterdam is een bronzen sculptuur van een vogel met uitgeslagen vleugels. Het beeld is op een twee meter hoge natuurstenen zuil geplaatst. Op de zuil is een plaquette met de namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Wijzigingen
Oorspronkelijk bevond het monument zich in het hoofdkantoor van Fokker in Amsterdam-Noord. In 1999 is het verplaatst naar het nieuwe Stadsdeelkantoor in Amsterdam-Noord.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bettonville Hendrik 10-12-1917 08-03-1945
Bouwhuis Willem 30-04-1910 19-11-1942
Bentvelzen Jacobus Andries 24-11-1917 03-05-1945
Botterman Hendrikus Joseph 10-04-1916 05-03-1945
Botterman Louis Johannes 15-10-1912 03-05-1945
Bruin Dirk Anthonie 17-06-1908 15-12-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Fokkermonument' is opgericht ter nagedachtenis aan de personeelsleden van Fokker die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gefusilleerd, uit wraak voor sabotage-acties.

Onthulling
Het monument is eind jaren veertig onthuld. Op 3 juli 1999 is het op de nieuwe locatie in het Stadsdeelkantoor van Amsterdam-Noord opnieuw onthuld.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van het Stadsdeelkantoor van Amsterdam-Noord aan het Buikslotermeerplein.

Bronnen

  • Gemeente Amsterdam;
  • 40-45 in Noord - Herinneringen in Amsterdam-Noord aan de bezetting van Pieter Roemer (Stadsdeel Amsterdam Noord, 2005).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.