Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Burgerslachtoffers
Onthulling: 1 januari 2003
Adopteer dit monument.

Zunderdorp, plaquette op de gevel van de Protestantse kerk (foto: Frans Woons) CC BY 3.0

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van de Protestantse kerk in Zunderdorp (gemeente Amsterdam) is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN ONZE DORPSGENOTEN
DIE HUN LEVEN HEBBEN GEGEVEN
VOOR HET VADERLAND, OPDAT ANDEREN
IN VRIJHEID ZOUDEN LEVEN.
D.C. DE GRAAF † 23-11-1942 NEUENGAMME
C HOEVE † 1-01-1945 MAUTHAUSEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Graaf Dirk Cornelis 16-07-1888 23-11-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette op de gevel van de Protestantse kerk in Zunderdorp (gemeente Amsterdam) is opgericht ter nagedachtenis aan twee medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

D.C. de Graaf en C. Hoeve.

D.C. de Graaf werd geboren in 1888. Hij maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de verzetsgroep Pinto. De Graaf heeft vele bij hem ondergedoken Engelandvaarders geholpen met hun vlucht naar Groot Brittannië. Hij overleed op 23 november 1942 in het concentratiekamp Neuengamme.

C. Hoeve, geboren in 1889, is op 1 januari 1945 om het leven gekomen in het concentratiekamp Mauthausen.

Locatie
De plaquette bevindt zich aan de rechterzijde van de hoofdingang van de Protestantse kerk aan het Kerkplein in Zunderdorp (gemeente Amsterdam).

Bron
40-45 in Noord - Herinneringen in Amsterdam-Noord aan de bezetting
van Pieter Roemer (Stadsdeel Amsterdam Noord, 2005).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Ina Nijland | 1 april 2018

Mijn moeder is opgegroeid bij Dirk de Graaf en zijn vrouw. Het waren haar oom en tante. Mijn moeder is helaas overleden maar ze heeft een map met allemaal briefjes (vloeipapiertjes) van Dirk aan zijn vrouw. Een brief van Koningin Wilhelmina dat hij is overleden, een persoonsbewijs en nog wat spullen. Ik heb nooit geweten dat dit er was in Zunderdorp en ga het zeker een keer opzoeken met mijn dochter die alles op internet heeft gevonden.

http://www.mijn-genea.nl/genea/member/de-graaf/dirk-cornelis-de-graaf/1677/persoonskaart

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Annelies Kleindieck-Olij | 2 mei 2020

Ieder jaar op 4 mei werden door mijn ouders de foto's van de heren De Graaf en Hoeve bij ons thuis op tafel gezet. Mijn moeder (95) kende hen heel goed. En nog steeds worden deze twee helden uit Zunderdorp door haar en mij herdacht. Nu we niet zelf naar Zunderdorp kunnen komen, deze visuele bloemlegging.

A. Olij - Gaaff | 2 mei 2020

Ik ben geboren op 20 meter van deze kerk en plaquette. In de oorlog was ik verzetsvrouw net als mijn vader Gerbrand Gaaff. Ik bracht als tiener onder meer verzetkranten rond en transporteerde gedropte pistolen vanuit Zunderdorp naar de Beemster. Terugdenkend met enige jeugdige overmoed want ik moest vaak langs Duitse controleposten. Mijn echtgenoot Klaas Olij is eveneens geboren in Zunderdorp.