Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Elsendorp, oorlogsmonument (foto: Marcel Jans)
Elsendorp, oorlogsmonument (foto: Marcel Jans)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel) is een natuurstenen gedenksteen met daarop een tekst, geplaatst op een kleine betonnen verhoging. In de steen zijn drie gaten aangebracht en de bovenzijde van de steen is schuin afgebroken. Naast de gedenksteen is in de grond een natuurstenen plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ZO WERD OP 10 AUGUSTUS 1944
OP DEZE PLAATS DE GEMERTENAAR
DE HEER C.J. WINTERMANS
OM HET LEVEN GEBRACHT.'

Symboliek
De gebroken steen met de gaten symboliseert het leed dat de bezetter de Nederlandse bevolking heeft toegebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die het slachtoffer zijn geworden van vergeldingsacties van de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder de Gemertenaar C.J. Wintermans die op deze plaats om het leven is gebracht.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Gemertseweg bij de N272 in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel).

Bron
www.oorlogsmusea.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.