Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Algemeen
Ontwerper: Marius van Beek (1921-2003)
Onthulling: 5 mei 1995
Adopteer dit monument.

Doetinchem, vrijheidsmonument
Mark Tennant (bron: www.wikipedia.com)

Het monument

Vorm en materiaal
Het vrijheidsmonument in Doetinchem is een sculptuur van twee levensgrote, geketende handen. Bij het beeld is een gedenksteen geplaatst, waarop de namen van negen gesneuvelde geallieerde militairen zijn aangebracht. Bij het monument zijn twee esdoorns geplant.

Symboliek
De 'Maple Leaf' (esdoornblad) is het nationale symbool van Canada.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het vrijheidsmonument herinnert de inwoners van Doetinchem aan de bevrijding van hun stad op 1 en 2 mei 1945 door de Canadese Cavalry Highlanders. Negen geallieerde militairen zijn hierbij om het leven gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1995. Hierbij is tevens het plantsoen waar de sculptuur zich in bevindt officieel vernoemd naar de majoor van de Cavalry Highlanders, Mark Tennant.

Bron
www.oorlogsmusea.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht