Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Den Helder, plaquette in museum Fort Kijkduin (foto: Sebastiaan Vonk)
Den Helder, plaquette in museum Fort Kijkduin (foto: Sebastiaan Vonk)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in museum Fort Kijkduin te Den Helder is ingemetseld in een bakstenen muurtje en maakt deel uit van een museale opstelling.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN DE SLACHTOFFERS
ONDER DE BURGERBEVOLKING VAN DEN HELDER
DIE VIELEN BIJ DE BOMBARDEMENTEN
TIJDENS DE OORLOGSJAREN 1940-1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in museum Fort Kijkduin herinnert de inwoners van Den Helder aan de burgerslachtoffers van de bombardementen op de stad tijdens de bezettingsjaren.

In de nacht van 24 op 25 juni 1940 vond het grootste bombardement uit de geschiedenis van Den Helder plaats. Uit onderzoek is gebleken dat het eerste bombardement die nacht is uitgevoerd door zes Britse toestellen, die de Rijkswerf als doel hadden. Over het tweede bombardement is nog veel onduidelijk. De vele afgeworpen brisant- en brandbommen troffen niet alleen de werf, maar ook de stad zelf werd zwaar getroffen. Op vele plaatsen in de stad waren explosies te horen en er ontstonden vele branden. De dikke zwarte rook was 100 kilometer boven zee zichtbaar. Hoewel het niet bewezen is, gaat men er van uit dat deze bommen van Duitse toestellen afkomstig waren. Er vielen die nacht 38 doden, een groot aantal gewonden en op vele plaatsen in de stad woedden verwoestende branden. De slachtoffers van het ‘Grote Bombardement’ zijn naast elkaar begraven op de Algemene begraafplaats van Den Helder.

Locatie
De plaquette bevindt zich in museum Fort Kijkduin in Den Helder. Voor openingstijden van het museum kunt u de website van Fort Kijkduin raadplegen.

Bron
www.oorlogsmusea.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.