Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 3 mei 1947
Adopteer dit monument.

Amsterdam, plaquette in het hoofdkantoor van ABN AMRO (1) (foto: ABN AMRO)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het hoofdkantoor van ABN AMRO te Amsterdam is uitgevoerd in brons. De plaat is 1 meter breed en 60 centimeter hoog. Op de plaquette is een palmtak afgebeeld, waaronder een tekst en de namen van 33 slachtoffers zijn aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 1945
IN MEMORIAM.'

Symboliek
De palmtak symboliseert vrede.

Wijzigingen
Oorspronkelijk bevond de plaquette zich in het hoofdkantoor van de toenmalige Twentsche bank aan de Spuistraat in Amsterdam. In 1973 is de plaat verhuisd naar het hoofdkantoor van de ABN Bank aan de Vijzelstraat. Sinds 2003 hangt de plaquette in het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan 33 medewerkers van de Twentsche bank die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de 33 slachtoffers luiden:

Mej. J. Bierman, N. Bruin, mej. S.H. van Dam, H. Drielsma, N. Drukker, K.P.A. Geerlings, H.M. van Gelder, F. Geldof, M. Gomperts, P.J.H. Gulikers, H.A. Gijsink, S.H. Hartog, H. Hijmans, M. de Jong, mej. R. Kahn, S. Kannegieter, B. Kollem, A. de Lange, J. Lonterman, C. van der Meer, mej, R.S.E. Mesritz, W.J.J. Morsink, H.D.R. Otto, H.O. van Rijswijk, F. Santman, D. Scholtsz, H.J. Schijbert, M. Snoek, A.G. Stenvers, Ph. Tertaas, G.L.W. Verspoof, A. Viskoop en G. Wanboef.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1947. Tijdens de toespraak bij de onthulling werd de waarde van het monument onderstreept: 'De namen op dit bord zullen in de eerste plaats spreken tot hen, die de dragers van deze namen hebben gekend... Maar ook aan hen, die onze gevallen makkers niet hebben gekend, moge dit bord iets te zeggen hebben, nu en in de toekomst.'

Bron
ABN AMRO History Department.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.