Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgers voormalig Nederlands-Indië, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Architect Corns. Elffers; beeldhouwster Nel Klaassen
Onthulling: 1 maart 1950
Adopteer dit monument.

Amsterdam, plaquette in het hoofdkantoor van ABN AMRO (2) (foto: ABN AMRO)
De plaquette op de voormalige locatie, aan de Vijzelstraat in Amsterdam (bron: Paul van Riel)
De plaquette op de voormalige locatie, aan de Vijzelstraat in Amsterdam (bron: ABN AMRO)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het hoofdkantoor van ABN AMRO is uitgevoerd in teakhout ingelegd met intarsia, in een palissander-omlijsting. De plaquette is 3 meter 65 breed en 2 meter 45 hoog. Centraal op de plaat is een afbeelding aangebracht van een ter aarde geworpen slachtoffer, waarboven een schutsengel zweeft. Hieronder is een strofe uit het gedicht 'Lied en leven' van dichter A. Roland Horst aangebracht. Aan weerszijden hiervan zijn in twee kolommen de namen van 102 slachtoffers aangebracht.

Tekst
De tekst van het gedicht op de plaquette luidt:

'UW DOOD IS VINDEN VAN NIEUWE LIJNEN
ALLE VERDWIJNEN IN DONK'RE GROND IS
EEN ZACHT ONDERGAAN IN UW WONDER
EEN NIEUW ONTBINDEN EEN NIEUWE BOND.'

Wijziging
Oorsponkelijk bevond de plaquette zich in het hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij aan de Vijzelstraat in Amsterdam. In 2003 is het verplaatst naar het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan 102 medewerkers van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) die tijdens de bezettingsjaren in Nederland en voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Onthulling
De plaquette is onthuld in maart 1950.

In 1949 is er in het Aziatisch hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij een gerelateerd gedenkbord onthuld, waarmee deels dezelfde slachtoffers worden herdacht.

Bron
ABN AMRO History Department.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.