Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Rotterdam, plaquette in het ABN AMRO-kantoor aan de Coolsingel (foto: ABN AMRO)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het ABN AMRO-kantoor aan de Coolsingel te Rotterdam is uitgevoerd in brons. Op de plaat is een afbeelding van een palmtak en vier duiven aangebracht. De plaquette is 57,5 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORIAM
1940 1945

W.A. DEERING
J.M. POPPERS
H.J. ZOETMAN.'

Symboliek
De palmtak en duiven symboliseren vrede.

Wijziging
De plaquette bevond zich oorspronkelijk in het agentschap Rotterdam van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. In 2008 is de plaquette verplaatst naar het ABN AMRO-kantoor aan de Coolsingel in Rotterdam.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het ABN AMRO-kantoor aan de Coolsingel te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan drie medewerkers van de Nederlandsche Handel-Maatschappij die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

W.A. Deering, J.M. Poppers en H.J. Zoetman.

Bron

ABN AMRO History Department.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht