Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 18 september 2005
Adopteer dit monument.

Escharen, plaquette voor Gerard Beuvink (bron: www.beuvink.com)
Gerard Beuvink (bron: www.beuvink.com)
De veldwachterswoning (bron: www.beuvink.com)
Escharen, plaquette voor Gerard Beuvink (bron: www.beuvink.com)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor Gerard Beuvink in Escharen (gemeente Grave) is uitgevoerd in zwart marmer. Naast de plaquette is een foto van de verzetsheld aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VELDWACHTER G. BEUVINK (1902-1970)

TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG STOND OP DEZE PLAATS HET WOONHUIS
VAN VELDWACHTER GERARD BEUVINK (1902-1970) MET ZIJN GEZIN.
VANAF HET MOMENT DAT ONS LAND BEZET WAS, HEEFT VELDWACHTER BEUVINK
ZICH ACTIEF EN PASSIEF VERZET TEGEN DE DUITSERS.
MET GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN HIELP HIJ VEEL ONDERDUIKERS AAN VEILIGE
ADRESSEN EN VERSCHAFTE HEN VERVALSTE PERSOONSBEWIJZEN, KLEDING, GELD,
ETC., DAARBIJ GEHOLPEN DOOR ZIJN ECHTGENOTE TRUUS (†1969).
EEN BELANGRIJKE ROL SPEELDE HIJ IN 1943 ALS CONTACTADRES VOOR GEHEIM
AGENTEN, DIE IN DE OMGEVING VAN GRAVE WERDEN GEDROPT OM DE
ZENDGROEP "BARBARA" OP TE ZETTEN.
NADAT GEHEIM AGENT PIETER HOEKMAN UIT URK DOOR VERRAAD VAN
NEDERLANDERS OP 6 NOVEMBER 1943 IN KEENT DOOR DE DUITSERS WERD
DOODGESCHOTEN, MOEST BEUVINK TOT AAN DE BEVRIJDING OP 17 SEPTEMBER
1944 ONDERDUIKEN. ZIJN ECHTGENOTE WERD GEARRESTEERD EN IN HAAREN EN
VUGHT DOOR DE SD VERHOORD. ZIJ ZOU GEEN WOORD LOSLATEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor Gerard Beuvink herinnert de inwoners van Escharen (gemeente Grave) aan de verzetsdaden van de politieman.

Gerhardus (Gerard) Johannes Beuvink was werkzaam als veldwachter in de gemeente Escharen, en later in gemeente Grave. Hij was vanaf het eerste uur actief in het verzet. Op 11 mei 1940 plunderde Beuvink samen met zijn vrouw Truus een aantal vrachtwagens, die tijdens de mobilisatie door het Nederlandse leger waren gevorderd. De wagens gaf hij terug aan de rechtmatige eigenaar, de inhoud sloeg hij op in de schuur achter zijn huis. Ook militaire goederen, die opgeslagen lagen in het fanfaregebouw achter het gemeentehuis, werden door Beuvink meegenomen. Hoewel de goederen, waaronder dekens, schoenen, kachels en lampen, formeel aan de bezetter opgegeven moesten worden zijn ze later door Beuvink aan burgemeester De Bourbon overgedragen, die ze verdeelde over de bevolking van Escharen. De veldwachter zorgde voor wapentuig voor het verzet, voorzag veel dorpsgenoten van levensmiddelen en hielp onderduikers aan een schuilplaats.

In 1943 speelde Gerard Beuvink een belangrijke rol als contactpersoon voor een aantal geheim agenten die in de omgeving van Grave gedropt waren om de zendgroep ‘Barbara’ op te zetten. Deze had ten doel om door middel van radiozendapparatuur berichten door te geven aan de Nederlandse regering in Londen.

Op 1 maart 1943 werd de veldwachter overgeplaatst naar Langenboom, waar hij de functie van postcommandant van de Marechaussee bekleedde. Later dat jaar werd Beuvink wegens verraad gedwongen onder te duiken. Zijn echtgenote Truus werd hierop gearresteerd en verhoord in Vught en Haaren. Zij liet echter niets los en werd weer vrijgelaten. Ook hun zoon Herman moest onderduiken. Gerard Beuvink verbleef tot aan de bevrijding op 17 september 1944 achtereenvolgens op het landgoed Tongelaar en op het landgoed Ossenbroek. Na de Tweede Wereldoorlog ontving hij uit handen van Z.K.H. Prins Bernhard het Bronzen Verzetskruis voor al zijn verzetsactiviteiten. Gerard Beuvink overleed op 14 februari 1970 in Nijmegen.

Ondanks zijn onderscheiding heeft er jaren lang een smet gerust op de naam Beuvink. Sinds de oorlogsjaren ging het gerucht dat de veldwachter Duitse soldaten naar het onderduikadres van een Nederlandse geheim agent zou hebben geleid. De recente inspanningen van Gravenaar Jan Timmermans hebben geleid tot ontkrachting van dit gerucht. Na het horen van verschillende getuigen en gedegen literatuuronderzoek is Timmermans tot de conclusie gekomen dat niet Beuvink, maar zijn collega en een pro-Duitse jachtopziener de geheim agent verraden hebben. Deze inspanningen van Jan Timmermans hebben ervoor gezorgd dat Gerard Beuvink 65 jaar na dato is gerehabiliteerd.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de heer Jan Timmermans.

Onthulling

De plaquette is onthuld op 18 september 2005 door Bram Grisnigt, de enige nog levende Nederlandse geheim agent tijdens de bezettingsjaren.

Locatie
Het monument bevindt zich in het dorpshuis bij de Escharense kerk in, de plaats waar vroeger de woning van Gerard Beuvink stond.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht