Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Vallende Man' in Dordrecht is een bronzen beeld van een achterovervallende, naakte mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van Franse kalksteen. Op het voetstuk is een tekst en een afbeelding van de Nederlandse leeuw aangebracht.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 1945.'

Symboliek
Het beeld maakt onderdeel uit van een erehof met 94 grafstenen van gesneuvelde militairen en burgers. 'De Vallende Man' staat symbool voor allen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet om Nederland te bevrijden en daarbij zijn doodgeschoten, geëxecuteerd, vermoord of gestorven in een van de concentratiekampen. Het staat ook voor hen die omkwamen bij gevechten, ten gevolge van bombardementen of andere oorlogshandelingen.

‘De Vallende Man’ van de Rotterdamse beeldhouwer Cor van Kralingen staat tevens op het militaire erehof op de Rotterdamse begraafplaats ‘Crooswijk’ en bij de Nederlandse oorlogsgraven op de gemeentelijke begraafplaats ‘Duinhof’ in IJmuiden. Ook bevindt het beeld zich op de Nederlandse erevelden in in Engeland (Mill Hill), Noorwegen (Oslo), Frankrijk (Orry-la-Ville), Oostenrijk (Salzburg) en op de in Duitsland gelegen erevelden te Frankfurt am Main, Hamburg en Hannover.

De geschiedenis

Het monument 'De Vallende Man' in Dordrecht is opgericht ter nagedachtenis aan 79 Nederlandse burgers en militairen en vijftien Britse militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Een groot deel van de op het erehof ter aarde bestelde Nederlandse militairen zijn gesneuveld in de meidagen van 1940 op het Eiland van Dordrecht. Dit eiland was, door zijn vele bruggen, een belangrijke verbindingsroute tussen Brabant en de Vesting Holland. De binnenvallende Duitse troepen maakten, na de opmars door Noord-Brabant, gebruik van de bruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht. Om deze reden werd de omgeving van Dordrecht het middelpunt van de strijd in mei 1940. De andere hier ter aarde bestelde Nederlandse slachtoffers vielen in het verzet tegen de bezetter, bij acties van de ondergrondse Binnenlandse Strijdkrachten en ten gevolge van tewerkstelling in Duitsland. Tevens rusten op het erehof in Dordrecht vijftien Britse militairen. Zeven van hen kwamen om het leven toen hun RAF bommenwerper op 16 september 1944 werd neergeschoten bij ’s Gravendeel. Vijf Britse militairen raakten gewond bij de bevrijding van het zuiden van Nederland in de herfst van 1944. Zij zijn in een Duits lazaret te Dordrecht om het leven gekomen.

Oprichting
Het erehof is aangelegd in opdracht van de gemeente Dordrecht, in samenwerking met de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats 'Essenhof' aan de Nassauweg in Dordrecht.

Bronnen

  • Nederlandse Oorlogsgraven Stichting;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents