Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Cor van Kralingen (1908-1977)
Adopteer dit monument.

Dordrecht, 'De Vallende Man' (foto: Gemeente Dordrecht)
Erehof Dordrecht (foto: www.wereldorientatie.net)
Herdenking op het erehof door leerlingen van de adoptieschool (foto: www.wereldorientatie.net)
Dordrecht, 'De Vallende Man' (foto: www.wereldorientatie.net)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Vallende Man' in Dordrecht is een bronzen beeld van een achterovervallende, naakte mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van Franse kalksteen. Op het voetstuk is een tekst en een afbeelding van de Nederlandse leeuw aangebracht.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 1945.'

Symboliek
Het beeld maakt onderdeel uit van een erehof met 94 grafstenen van gesneuvelde militairen en burgers. 'De Vallende Man' staat symbool voor allen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet om Nederland te bevrijden en daarbij zijn doodgeschoten, geëxecuteerd, vermoord of gestorven in een van de concentratiekampen. Het staat ook voor hen die omkwamen bij gevechten, ten gevolge van bombardementen of andere oorlogshandelingen.

‘De Vallende Man’ van de Rotterdamse beeldhouwer Cor van Kralingen staat tevens op het militaire erehof op de Rotterdamse begraafplaats ‘Crooswijk’ en bij de Nederlandse oorlogsgraven op de gemeentelijke begraafplaats ‘Duinhof’ in IJmuiden. Ook bevindt het beeld zich op de Nederlandse erevelden in in Engeland (Mill Hill), Noorwegen (Oslo), Frankrijk (Orry-la-Ville), Oostenrijk (Salzburg) en op de in Duitsland gelegen erevelden te Frankfurt am Main, Hamburg en Hannover.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Vallende Man' in Dordrecht is opgericht ter nagedachtenis aan 79 Nederlandse burgers en militairen en vijftien Britse militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Een groot deel van de op het erehof ter aarde bestelde Nederlandse militairen zijn gesneuveld in de meidagen van 1940 op het Eiland van Dordrecht. Dit eiland was, door zijn vele bruggen, een belangrijke verbindingsroute tussen Brabant en de Vesting Holland. De binnenvallende Duitse troepen maakten, na de opmars door Noord-Brabant, gebruik van de bruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht. Om deze reden werd de omgeving van Dordrecht het middelpunt van de strijd in mei 1940. De andere hier ter aarde bestelde Nederlandse slachtoffers vielen in het verzet tegen de bezetter, bij acties van de ondergrondse Binnenlandse Strijdkrachten en ten gevolge van tewerkstelling in Duitsland. Tevens rusten op het erehof in Dordrecht vijftien Britse militairen. Zeven van hen kwamen om het leven toen hun RAF bommenwerper op 16 september 1944 werd neergeschoten bij ’s Gravendeel. Vijf Britse militairen raakten gewond bij de bevrijding van het zuiden van Nederland in de herfst van 1944. Zij zijn in een Duits lazaret te Dordrecht om het leven gekomen.

Oprichting
Het erehof is aangelegd in opdracht van de gemeente Dordrecht, in samenwerking met de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats 'Essenhof' aan de Nassauweg in Dordrecht.

Bronnen

  • Nederlandse Oorlogsgraven Stichting;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht