Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Geallieerde militairen
Ontwerper: Henny Zandjans (1953)
Onthulling: 27 december 2004
Adopteer dit monument.

Borculo, 'De Vrijheidsstrijder' (foto: Gemeente Berkelland)
Borculo, 'De Vrijheidsstrijder' (foto: A. Esman)
Borculo, 'De Vrijheidsstrijder' (foto: A. Esman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Vrijheidsstrijder' in Borculo (gemeente Berkelland) is een bronzen sculptuur in een V-vorm, geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Het monument staat op een driehoekig tegelplateau. Hierop zijn een tweetal plaquettes geplaatst.

Tekst
De tekst op de eerste plaat luidt:

'MONUMENT VOOR
VREDE, VEILIGHEID & VRIJHEID
ONTHULD OP 27 DECEMBER 2004 DOOR
BURGEMEESTER DRS. N. GERZEE
BEELDHOUWER HENNY ZANDIANS
ERE WIE ERE TOEKOMT
VOOR ALTIJD IN ONZE GEDACHTEN

1945 - 1950

DERK HAVIKHORST - ANTON KREUNEN
CEES DE HAAS - GERRIT JANSSEN
HARRIE TE WIERIKE'.

De tekst op de tweede plaat luidt:

'JOUW NAAM BLIJFT IN ONS HART,
IN DE MUZIEK, IN ONZE STILTE

MAURITS KOSSINK
24-04-1975 15-07-1996
VREDESMISSIE BOSNIË

ONTHULD 27 APRIL 2007'.

Symboliek
Kunstenaar Henny Zandjans liet zich inspireren door de V-vorm die ook naar voren komt in het Nationaal Indië-monument in Roermond. De ‘V’ van de bronzen sculptuur symboliseert vertrouwen, vrede, veiligheid en vrijheid.

Wijziging
De tweede plaquette is op 27 april 2007 aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Vrijheidsstrijder' in Borculo (gemeente Berkelland) is opgericht is opgericht ter nagedachtenis aan vijf plaatsgenoten die bij de strijd in voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Tevens herinnert het aan een Nederlandse militair die tijdens de vredesmissie in Bosnië om het leven is gekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

Cees de Haas, Derk Havikhorst, Gerrit Janssen, Maurits Kossink, Anton Kreunen en Harrie te Wierike.

Oprichting
Zeventig militairen uit Borculo vertrokken destijds naar Nederlands-Indië om de orde te herstellen en de vrede te handhaven. Vijf van hen keerden niet terug. Bij de Borculose oud-strijders, die elk jaar naar de landelijke herdenking in Roermond gingen, bestond de vurige wens om in de eigen gemeente hun kameraden te kunnen herdenken. Daarnaast is het monument ook een eerbetoon aan diegenen die zich, soms ver van huis, voor vredesmissies in het kader van ontwikkelingshulp en bij de opbouw van de democratie in andere landen inzetten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 december 2004 door de toenmalige burgemeester Nico Gerzee.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Cycloonpark aan de hoek Burgemeester Bloemersstraat/Prinses Marijkestraat te Borculo (gemeente Berkelland).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht